Folkia Forbrukslån

Unbenannt

Folkia er en utlåner som eies av Folkefinans, det samme selskapet som står bak blant annet småbanken Frogtail. Disse to bankene spesialiserer seg på små forbrukslån uten sikkerhet som kan skaffes på dagen. Folkias lånegrenser er fra 1 000 kroner og opp til 20 000 kroner. Tilbakebetalingstiden er maksimalt 12 måneder for de største summene, og kun 1 måned for de aller laveste.

Høy renter og gebyrer

Rentebetingelsene på smålån fra Folkia ser ganske heftige ut i utlånerens lovpålagte renteeksempel. Den nominelle renten for den høyeste lånesummen (20 000 kroner), kombinert med lengste nedbetalingstid (12 måneder), er på hele 76%. Ser man på et mindre lån, for eksempel 5 000 kroner over 2 måneder, er de effektive rentene på svimlende 371%.

De totale kostnadene blir likevel ikke spesielt oppsiktsvekkende. Fordi etableringsgebyret på 350 kroner og fakturagebyrer blir regnet med, dytter disse opp den effektive renten betraktelig, når tidsperspektivet er så pass kort. Selve summen du betaler til slutt er ikke mer enn du må regne med. I de to eksemplene som er brukt her, kommer de totale rentekostnadene for lånet på 20 000 kroner ut på 6 194 fordelt på 12 måneder (516 kroner per måned), mens tilsvarende rentekostnader for lånet på 5 000 kroner blir 1 040 kroner.

Årsaken til høye renter på kortidslån

prozenterklimmenNår en bank som Folkia låner ut 5 000 kroner over to måneder, ser en rentegevinst på flere hundre prosent veldig høy ut. Samtidig er det helt umulig for en bank som dette å tilby samme rentenivå som på vanlige forbrukslån fra banker som OPP Finans og Santander (fra cirka 7% nominelt per år). Den renten du får oppgitt på lånet som skal tilbakebetales innen to måneder, er en beregning av hva dette ville tilsi i årlig rente. Du betaler heller ikke et helt år på dette lånet, men kun to måneder.

I dette eksempelet ville altså Folkia ”tjent” en tusenlapp på ditt lån. Der vil nok mesteparten av inntjeningen gå til å lønne de som administrerer lånet. Banken tjener mer på større lån, men heller ikke her blir selve kostnaden i penger helt uakseptabel. Hadde du lånt samme beløp fra en større bank, der lånegrensene kanskje er mellom 5 000 kroner og opp til en halv million, ville du sannsynligvis måtte betale noenlunde det samme, selv om deres nominelle renter er langt lavere. Andre banker ville nemlig tjent den første tusenlappen sin på et langt høyere etableringsgebyr.

Smålån fra Folkia utbetales på dagen

De små forbrukslånene fra banker som Folkia, brukes nok mest av personer som trenger en liten sum penger raskt, og som evner å betale tilbake innen kort tid. Disse smålånene kan skaffes på dagen om alle momenter klaffer, og har en veldig enkel søknadsprosess. Det eneste du trenger å tenke på er at Folkia krever at du har BankID og kan signere elektronisk (BankID gjør at alt går mye raskere).